Bár esőt mondanak a hétvégére, az idő még nyárias maradhat,
így itt a remek jó lehetőség, hogy valami hűsítő, de egészséges édességet
készítsünk a családnak.
A tiramisu egy nagyon finom és különleges, kávés olasz
desszert, amely ráadásul sütés nélkül készül, így remek jó lehetőség, hogy
megfűszerezzük egy kis ganoderma gyógygombával. A legegyszerűbb ehhez, hogyha a
receptben szereplő kávét kicseréljük jó minőségű ganodermás Lingzhi Black
Coffee-ra.
Ez a mennyei édesség nagyon gyorsan elkészül és néhány óra
hűtés után már fogyasztható is.
Íme a teljes recept (a Szarvasi mascarpone ajánlása alapján):
Hozzávalók:
- 250 g mascarpone - a Szarvasi a legjobb minőségű, de pl. az Aldiban kapható Milfina is tökéletesen megfelel a célra
- 3 tojás - sárgája és fehérje külön
- 2+1 evőkanál cukor (vagy eritrit)
- 2 dl hideg Lingzhi Black Coffee – feketekávé -, édesítve
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 1,5 csomag (kb. 300 g) babapiskóta – nem a cukrozott tetejű! – a legjobb a Manneré, de bármilyen nem cukrozott tetejű babapiskóta megfelel
- 2+1 evőkanál rum
- kakaópor
Elkészítés:
1) A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral és a
vaníliás cukorral – elektromos habverővel – habosra keverjük.
2) Hozzáadjuk a mascarponét és ízlés szerint rumot,
és kemény, habos krémmé keverjük.
3) A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá
verjük, majd óvatosan a krémhez keverjük. Sokáig nem szabad keverni, mert a
tojásfehérje a krémben összeesik!)
4) Az előre elkészített kávét a tejjel és kevés
cukorral összekeverjük, ízlés szerint rummal ízesítjük.
5) A babapiskótákat tejeskávéba mártjuk kb. 10
másodpercre, aztán megfordítjuk, és úgy is hagyjuk ázni pár másodpercig. A
lényeg, hogy ne ázzon szét teljesen, de ne maradjon teljesen kemény sem a
piskóta.
6) Egy négyszögletes tál alját kirakjuk a
babapiskótákkal egy sorban.
7) Ezután a piskótára egy réteg mascarpone krémet
teszünk, majd kakaóporral meghintjük.
8) Ezután újból egy sor beáztatott piskótát
teszünk, arra még egy réteg krémet és kakaóport.
9) Két emelet bőven elég a tiramisuból, és ha még
marad alapanyag, belerakhatjuk egy másik tálba, vagy akár építhetünk 3 emeletes
tiramisut is, az élvezetek fokozására.
10) A
kész tiramisut 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
11) A
maradék mártogatós kávét jó egészséggel megisszuk. :)
12) Végül
tálaljuk, és söpörjük be a dicséreteket a tiramisuk királyáért. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése