2016. június 10., péntek

Hűsítő ganodermás tiramisu recept a hétvégére

    Bár esőt mondanak a hétvégére, az idő még nyárias maradhat, így itt a remek jó lehetőség, hogy valami hűsítő, de egészséges édességet készítsünk a családnak. 
A tiramisu egy nagyon finom és különleges, kávés olasz desszert, amely ráadásul sütés nélkül készül, így remek jó lehetőség, hogy megfűszerezzük egy kis ganoderma gyógygombával. A legegyszerűbb ehhez, hogyha a receptben szereplő kávét kicseréljük jó minőségű ganodermás Lingzhi Black Coffee-ra.
Ez a mennyei édesség nagyon gyorsan elkészül és néhány óra hűtés után már fogyasztható is.

Íme a teljes recept (a Szarvasi mascarpone ajánlása alapján):

Hozzávalók:
  • 250 g mascarpone - a Szarvasi a legjobb minőségű, de pl. az Aldiban kapható Milfina is tökéletesen megfelel a célra
  • 3 tojás - sárgája és fehérje külön
  • 2+1 evőkanál cukor (vagy eritrit)
  • 2 dl hideg Lingzhi Black Coffee – feketekávé -, édesítve
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 1,5 csomag (kb. 300 g) babapiskóta – nem a cukrozott tetejű! – a legjobb a Manneré, de bármilyen nem cukrozott tetejű babapiskóta megfelel
  • 2+1 evőkanál rum
  • kakaópor



Elkészítés:
1)     A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral – elektromos habverővel – habosra keverjük.
2)     Hozzáadjuk a mascarponét és ízlés szerint rumot, és kemény, habos krémmé keverjük.
3)     A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez keverjük. Sokáig nem szabad keverni, mert a tojásfehérje a krémben összeesik!)
4)     Az előre elkészített kávét a tejjel és kevés cukorral összekeverjük, ízlés szerint rummal ízesítjük.
5)     A babapiskótákat tejeskávéba mártjuk kb. 10 másodpercre, aztán megfordítjuk, és úgy is hagyjuk ázni pár másodpercig. A lényeg, hogy ne ázzon szét teljesen, de ne maradjon teljesen kemény sem a piskóta.
6)     Egy négyszögletes tál alját kirakjuk a babapiskótákkal egy sorban.
7)     Ezután a piskótára egy réteg mascarpone krémet teszünk, majd kakaóporral meghintjük.

8)     Ezután újból egy sor beáztatott piskótát teszünk, arra még egy réteg krémet és kakaóport.
9)     Két emelet bőven elég a tiramisuból, és ha még marad alapanyag, belerakhatjuk egy másik tálba, vagy akár építhetünk 3 emeletes tiramisut is, az élvezetek fokozására.
10)  A kész tiramisut 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
11)  A maradék mártogatós kávét jó egészséggel megisszuk. :)
12)  Végül tálaljuk, és söpörjük be a dicséreteket a tiramisuk királyáért. :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése